woensdag 2 december 2015

Revalidatie na whiplash en hartinfarct

Een whiplash is een snelle, vaak ruwe beweging van het hoofd ten opzichte van de romp van ons lichaam. Een whiplash noemt men ook wel WAD, wat staat voor Whiplash Associated Disorder. Een whiplash ontstaat voornamelijk bij ongevallen, bijvoorbeeld bij een botsing met de auto tegen een boom of andere auto. De beweging zorgt ervoor dat u een (blijvende) aandoening opwekt. Deze aandoeningen zijn klachten zoals hoofd- en nekpijn, stijfheid, tintelingen en vermoeidheid. Andere, minder voorkomende, klachten zijn concentratieproblemen, stemmingswisselingen en misselijkheid of duizeligheid.
Een hartinfarct is een heel andere aandoening, waarbij de belangrijkste menselijke spier, ons hart, gedeeltelijk afsterft. De oorzaak hiervan is een bijna compleet dichtgeslibde ader, die een bloedprop volledig dicht. Dat deel van het hart krijgt geen zuurstof meer en sterft dus af. Daarna vormt het een litteken.

Whiplash

Een whiplash neemt verschillende vormen aan, en daarom ook verschillende klachten. Per persoon verschillen de klachten, dus bij de een duurt de revalidatie langer dan bij de ander. Driekwart van de patiënten is na een jaar volledig hersteld en de meesten zijn na 6 weken al aan het werk. Toch is het van groot belang hoe je omgaat met je whiplash. De eerste 48 uur zijn daarbij het belangrijkst. In die tijd is het van groot belang dat u uw huisarts bezoekt, zodat u tijdig een behandeling ontvangt. Daarnaast is het erg belangrijk om veel in beweging te blijven. Veel mensen denken dat veel rust en misschien een nekkraag de beste oplossingen zijn, maar dat is zeker niet zo. Het is dus goed om te wandelen en te fietsen, maar wel in zoverre uw lichaam dat toelaat. Ook helpt een saunabezoek of een massage erg goed, waardoor u en uw lichaam ontspannen. Bij hevige pijn bieden pijnstillers een goede uitweg.

Hartinfarct


De behandeling van een hartinfarct is vergelijkbaar met die van een whiplash. Tevens behandelt een groot team de patiënt, net zoals bij een patiënt die een whiplash heeft meegemaakt. Het is belangrijk dat u veel sport en oefeningen volgt, waardoor u flexibel en gezond blijft. Daarnaast is het van groot belang dat u een gezonde levensstijl volgt, niet rookt en weinig drinkt. Dit voorkomt een tweede hartinfarct. Natuurlijk is het grootste verschil tussen een whiplash en een hartinfarct dat het twee zeer verschillende delen van het lichaam omvat, maar de behandeling en revalidatie is vrij vergelijkbaar. Beide behandelingen beslaan het uitoefenen van (veel) sport, het volgen van een gezond leven en het doen van verschillende oefeningen. Bij een hartinfarct is een massage ook zeer effectief, net zoals wandelen en fietsen. Dit houdt het menselijk lichaam gezond en sportief, zodat u niet kampt met spierpijn, een tekort aan conditie of ademhalingsproblemen. De revalidatie na hartinfarct is bijvoorbeeld beschikbaar in Spanje, waar rust centraal staat. Het Nederlandse bedrijf Medifit Reha, gevestigd in Spanje, helpt u met revalideren na het oplopen van bijvoorbeeld deze twee kwalen en zorgt ervoor dat u gelukkig en gezond terug naar huis keert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondreis Bolivia en Chili

Waar Chili al een ontdekt land is waar je hele mooi schatten hebt is Bolivia nog een relatief onbekende land omdat dit land vaak wordt over...